microfoon spreken podium presenteren

Een paar tips en tricks…

omdat we zo van lijstjes houden!

Ik werk als sprekerscoach bij Great Communicators. Ik schreef daar laatst een blogje met tips en tricks over presenteren. Een betere spreker worden doe je niet met een paar tips en tricks alleen, maar ze dragen zeer zeker bij aan jouw skills en presence als spreker.

Sta voor 100% achter je verhaal
Voordat je werkelijk gaat presenteren heb je je verhaal geschreven, een datum gepland, geoefend… maar… heb je je handtekening er ook écht onder gezet? Figuurlijk dan, maar zorg dat je gelooft in je verhaal! Dat het klopt wat je gaat vertellen en dat je er 100% voor gáát! Geef je publiek alles wat je in huis hebt.

Less is more
Jezelf zijn, dat klinkt zo makkelijk hè. Jezelf blíjven, als je eenmaal voor een groep staat… Vaak hebben mensen de neiging hun ‘presentatie-modus’ aan te zetten en een verhaal te gaan zenden, informatie te gaan delen. De beste sprekers zijn juist op hun best, door helemaal niets extra’s te doen, maar juist te láten. We kijken het liefst naar ontspannen sprekers, die tegen ons praten zoals ze dat bij wijze van spreken thuis aan de keukentafel ook zouden doen.

Een emotie overbrengen
We hebben vaak een gevoel bij ons verhaal, voelen emoties bij wat we te zeggen hebben. Maar wat wil je nou dat je publiék voelt bij jouw verhaal? Want dát is uiteindelijk de emotie waarin je voor wilt gaan, die je over wilt brengen bij een ander. Daar maak je impact mee. Denk daar van te voren goed over na. Want een verhaal kan iemand misschien nog wel vergeten, maar het gevoel waarmee iemand de zaal verlaat zal hem nog heel lang bijblijven.

What’s in it for them?
We willen in een presentatie voor elke ‘ik’ minstens ook een ‘jij’ horen. Het gaat om je publiek, als je spreekt, je wilt hén iets geven. Dat moet je uitgangspunt zijn. Want “they don’t care how much you know, until they know how much you care”.

Bereid je voor op applaus!
Tenslotte: heb je er al eens bij stil gestaan (letterlijk) wat je gaat doen bij het applaus? Blijf je staan, kan je het ontvangen? Wel zo lekker als je daar ook op bent voorbereid, die kers op de taart: genieten van een welverdiend applaus nadat je een presentatie hebt gegeven!